MOBİL UYUMLULUK TESTİ

Mobil kullanım oranının günümüzdeki artışı ile her e-ticaret sitesinin de mobile tamamen uyumlu ve sorunsuz şekilde çalışması gerekmektedir.

Siteniz mobil uyumlu değilse mobil cihazda görüntülenmesi ve kullanılması zor olabilir. Mobil olmayan site, kullanıcıların içeriği okumak için sıkıştırma veya yakınlaştırma yapmalarını gerektirir. Bu durumlar kullanıcılar deneyimini ve seo yapınızı olumsuz etkiler.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını Google test aracı olan "Mobil Uyumluluk Testi" sayfasından öğrenebilirsiniz.

Search Console'un Mobil Uyumluluk Testi Aracı ile sitenizdeki bir sayfanın mobil uyumlu olup olmadığını hızlı ve kolay bir şekilde test edebilirsiniz.

Test etmek istediğiniz web sayfasının tam URL'sini yazmanız yeterlidir. Sayfanın gerçekleştirdiği yeniden yönlendirmelerin ardından test uygulanır. Testin tamamlanması genellikle bir dakikadan kısa sürer.

Test sonuçları, mobil kullanılabilirlikle ilgili bulunan sorunların olduğu bir listeyi ve Google'ın, sayfayı mobil cihazda nasıl gördüğüne dair bir ekran görüntüsünü içerir.

Mobil kullanılabilirlik sorunları, sayfayı mobil (küçük ekranlı) cihazda ziyaret eden kullanıcıları etkileyebilecek küçük yazı tipi boyutları (bunların küçük ekranda okunması zordur) ve Flash kullanımı (çoğu mobil cihazda desteklenmez) gibi sorunlardır.

Müşterilerden gelen mobil uyumluluk hatası taleplerinde öncelikle iletilen sayfayı tekrar test etmelisiniz.

Test işlemi sonrasında hata alınıyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

1. Sıkıştırma Ayarları

"Ayarlar > Genel Ayarlar > Css Sıkıştırma ve Js Sıkıştırma" ayarları aktif edilmelidir.

uyumluluk1.png (34 KB)
2. Robots.txt Dosyası

Robots.txt dosyasının yanlış yapılandırılması veya dosyada mobil uyumluluğu etkileyecek alanların taramaya kapatılması gibi durumlarda sitede mobil uyumluluk hatası alınmaktadır.

"Ayarlar > Genel Ayarlar > Robots.txt İçeriği" ayarının içeriğini kopyalayınız ve Notepadd vb. uygulamalarda açınız.

Robots.txt içeriğinde "srv" uzantılı alanlara disallow atanmış ise bu alanların kaldırılması veya düzenlemesi gerekmektedir.

Müşterinin robots.txt içeriğini kontrol ettikten sonra bu şekilde bir alan gördüyseniz, müşteriye ileterek düzenlemesini isteyiniz. 

Düzenleme sonrasında içeriğin son hali tekrar robots.txt içeriği ayarına eklenmelidir.

uyumluluk2.png (42 KB)

Mobil Uyumluluk Testi Hatalı Ekran 

uyumluluk3.png (108 KB)
Mobil Uyumluluk Testi Doğru Ekran

uyumluluk4.png (420 KB)

Kontroller sonrasında eğer sayfa mobil uyumlu değil uyarısı veriyor ve özel tasarım ise Front Analiz ekibine iletilebilir.