IP bazlı yönlendirme, kullanıcıların IP adreslerine göre farklı içeriklere veya hedeflere yönlendirilmesini sağlayan bir yönlendirme yöntemidir.

Bu yöntemde, ziyaretçinin IP adresi, coğrafi konumu, dil tercihi veya diğer belirleyici faktörlere bağlı olarak belirlenen bir kural setine göre belirli bir içeriğe yönlendirilir.

IP bazlı yönlendirme, kullanıcılara daha kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik deneyimler sunmak için kullanılabilir. Örneğin, bir e-ticaret sitesi, ziyaretçinin coğrafi konumuna bağlı olarak yerel dilde ve yerel para birimiyle içeriği gösterebilir veya farklı bölgelere yönlendirilebilir. Ayrıca, IP bazlı yönlendirme, güvenlik önlemleri için de kullanılabilir, belirli IP adreslerinden gelen trafikleri engellemek veya yönlendirmek amacıyla kullanılabilir.

Bu yönlendirme yöntemi, web sitelerinin kullanıcı deneyimini iyileştirmek, hedef kitleye daha uygun içerik sunmak ve operasyonel esneklik sağlamak için etkili bir araçtır.

T-Soft sisteminde IP Bazlı Yönlendirme ek lisansa bağlı olarak çalışmaktadır.

IP Adresine Göre Yönlendirme makalemizi incelemek için tıklayınız.

Kullanmak isteyen müşterinin öncelikle lisansı sonrasında ise bir ip yönlendirme servisi alması gerekmektedir.

Ip yönlendirme servislerinin ücretleri lisans ücretine dahil değildir. Ayrıca satın alınarak ve ücretsiz seçenekler kullanılarak faydalanılabilir.

IP Adresine Göre Yönlendirme Servisleri

Sitede ücretli ve ücretsiz olarak kullanılabilecek ip yönlendirme servisleri şunlardır:

1. ipinfo.io (Ücretli/Ücretsiz) : Ücretsiz paketlerinde aylık 50.000 istek hakkı bulunmaktadır. Ücretli paketleri ve api key alma işlemleri internet siteleri üzerinden yapılmaktadır.

2. ipstack.com (Ücretli/Ücretsiz) : Ücretsiz paketlerinde aylık 100 istek hakkı bulunmaktadır. Ücretli paketleri ve api key alma işlemleri internet siteleri üzerinden yapılmaktadır.

3. ipapi.co (Ücretli/Ücretsiz) : Ücretsiz paketlerinde aylık 1000 istek hakkı bulunmaktadır. Ücretli paketleri ve api key alma işlemleri internet siteleri üzerinden yapılmaktadır. Paylaşımlı sunucuda olan müşterilerde hepsini sayar.

4. ipbase.com (Ücretli/Ücretsiz) : Ücretsiz paketlerinde aylık 150 istek hakkı bulunmaktadır. Ücretli paketleri ve api key alma işlemleri internet siteleri üzerinden yapılmaktadır.

5. Maxmind GeoIP2 Precision Services (Ücretli) : Ücretli paketleri ve api key alma işlemleri internet siteleri üzerinden yapılmaktadır.

6. Maxmind GeoIP2 Databases (Ücretli) : Aylık 100$+KDV ödenmesi durumunda sınırsız istek hakkı bulunur. Satış ve kurulum işlemleri T-Soft tarafında yapılmaktadır.

NOT : Maxmind GeoIP2 Databases (Ücretli) dışındaki tüm servisler kendi web siteleri üzerinden incelenerek paket satın alımı yapılabilir. Maxmind GeoIP2 Databases (Ücretli) servisi T-Soft tarafından kurulmaktadır. Bu servisi kullanmak isteyen müşterilere ücretinin "100$+KDV" olduğunu iletmelisiniz. Ücretin kabul edilmesi durumunda müşteri muhasebe departmanına yönlendirilerek ödeme yapması sağlanır. Ödeme yapıldıktan sonra servisin tanımlanması için Destek Ekip Müdürü Ümit Ergül Bey'e bilgi vererek işlem yapılmasını istemelisiniz. T-Soft Maxmind’ın ücretli veri tabanını web servis ile müşterilerine sunmaktadır. T-Soft bu servisi sunabilmek için; iki ayrı veri merkezinde sunucu kiralayıp bakımını yapmaktadır. Web servis alt yapısının yazılımını geliştirip bakımını yapmaktadır. Sürekli Maxmind veri tabanının güncellemelerini alıp web servise yansıtmaktadır.


Ücretli servislerde alınan paketteki istek hakkının, sitenin ziyaretçi trafiğini karşılayıp karşılamadığı hesaplanmalıdır. İstek hakkı ziyaretçi trafiğinden az ise hızlıca tükenecektir ve alınan servis çalışmayacaktır. Bu durumda tekrar paket almak veya üst paketlere geçiş yapmak gerekmektedir.

Ücretsiz servislerde kullanılan altyapıya bağlı olarak kullanım özellikleri ve kalitesi değişebilmektedir. Ücretsiz servislerde verilen istek hakkının, sitenin ziyaretçi trafiğini karşılayıp karşılamadığı hesaplanmalıdır. İstek hakkı ziyaretçi trafiğinden az ise hızlıca tükenecektir ve alınan servis çalışmayacaktır.

Ücretsiz servislerde;

- Veri tabanının güncelliği belirli değildir.

- Bir günde kaç tane IP sorgusu yapacağı sınırlı olabilir.

- Yanıt süresinin hızlı mı yavaş mı olduğu belirli değildir.


Örnek IP Bazlı Yönlendirme Paketi Tanımlaması

Ip adresine göre yönlendirme lisansı alındıktan sonra müşteri mutlaka bir yönlendirme servisinden paket almalıdır.

Alacağı paketi seçerken aylık ziyaretçi trafiği hesaplamalıdır.

Ip yönlendirme servislerinde siteye her giriş bir istek hakkı olarak değerlendirilir. Siteye aynı tarayıcıdan gizli sekmede 5 kere girilmesi durumunda bunu 5 istek olarak kabul eder.

Sitenin aylık tekil ziyaretçisi örnek olarak 10.000 ise alacağı paketteki istek hakkının bu değerden yüksek olması gerekir. Aksi durumda istek hakkı erken bitecektir ve yönlendirme çalışmayacaktır.

Örnek olarak ipinfo.io servisinden ücretsiz bir örnek kurulum aşağıdaki şekildedir. Diğer servis ve paketlerdeki kurulumlarda bu işlemlere paralel şekilde düşünülebilir. 

Destek ekibi olarak ücretsiz servisleri kullanarak demonuzda ip yönlendirme servisi işlemleri test edebilirsiniz.

Öncelikle ipinfo.io web sitesine gidiniz. Web sitesinde "Pricing" menüsüne tıklayınız.

Pricing sayfasında kullanılabilecek paketler listelenmektedir.

Ücretsiz paketi kullanmak için "Free API Access" seçeneğinden "Get Started" butonuna tıklayınız.

ıpyonlendirme1.png (129 KB)


Başlamak için öncelikle bir hesap oluşturmanız gerekmektedir.

Google/GitHub hesabınızı kullanarak giriş yapabilir veya normal kayıt işlemi üzerinden hesap oluşturabilirsiniz.

ipyonlendirme2.png (165 KB)

Hesabınız oluşturulduktan sonra giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaptığınızda sol menüde bulunan "Token" seçeneğine tıklayınız.

Sayfa içerisinde servisi kullanmak için gerekli olan token bilgisi yer alacaktır.

ipyonlendirme3.png (93 KB)

Servisteki toplam istek hakkınızı, kullanım detayını ve ne kadar istek hakkının kaldığını "Home" sekmesinden takip edebilirsiniz.

ipyonlendirme5.png (85 KB)

Bu token bilgisini kopyalayarak yönetim panelinde "Bölümler > IP Adresine Göre Yönlendirme" sayfasından tanımlamanız gerekmektedir.

ipyonlendirme4.png (66 KB)
Bu işlemden sonra yönetim panelinde IP Adresine Göre Yönlendirme sayfasında yer alan ülkelere para birimi ve dil tanımlamalarını yaparak test edebilirsiniz.

Tanımlama sonrasında siteye gizli sekmeden girerek yönlendirme logunun oluşma durumunu inceleyebilirsiniz. 

"Log" sekmesinde gelen kullanıcıların hangi ülkeden geldiğini, sitede hangi para birimi ve dil bilgisini gördüğünü takip edebilirsiniz. 

Log sekmesi veya sekmede bulunan yönlendirme sütunları boş ise servisiniz çalışmıyor veya itek hakkınız bitmiş olabilir. Yenileme yapılarak tekrar test edilebilir.

IP Adresine Göre Yönlendirme makalemizi incelemek için tıklayınız.

E-İhracat VPN Kullanımı makalemizi incelemek için tıklayınız.

ipyonlendirme6.png (96 KB)